top of page
Zoeken

Het haar van Halimatou

Op veel plekken langs het strand in Gambia staan blauwe huisjes waar verse sapjes en vers fruit verkocht wordt.Als je nietsvermoedend een wandelingetje over het strand maakt, kan het zijn dat je ineens door een dolenthousiaste Gambiaan aangesproken wordt die je een geplastificeerd A4-tje overhandigt met daarop zijn fruitsapjes. Ook Halimatou en haar collega’s hebben hun plekje op het strand, vlakbij ons hotel. Al snel bestellen we dagelijks bij haar een enorm bord fruit.

Zo was ik op een middag met haar en haar collega’s aan het kletsen en complimenteerde een van hen over haar kunstig gevlochten haar.


Een collega kwam naast me staan: “It is fake ya know!”

En één voor één halen de dames de pruiken en doeken van hun hoofd.

“No pictures please!” lachen ze, wat ik uiteraard niet doe.

Wat ik niet wist is dat er op de schedels van een hoop Gambiaanse vrouwen gewoon ontzettend weinig haar groeit. Misschien heeft het te maken met slechte voeding. Maar die meiden hebben bijna allemaal pruiken op die ze zelf maken met haar dat ze even verderop op de Serrakunda Market kopen. Die pruiken lijmen ze dan vervolgens vast op hun hoofd.

Ik weet zeker dat wanneer ik niet begonnen was over hun kunstig gevlochten haren, iets wat zij zelf belangrijk vinden, ze dit nooit met me gedeeld hadden.


14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page